Een “perfecte” kerst

“Een symptoom van ASS waar ik me helemaal in herken is het verzamelen van bepaalde dingen. Sinds ik onderdeel uitmaak van een gezin zijn de traditionele feestdagen familiegebeurtenissen, waar de nodige aandacht aan moet worden besteed.

Zo’n top familiemoment is wel de Kerst. De Sint is heeft onze haven nog niet verlaten of ik begin mezelf al helemaal in huis uit te leven. Door de jaren heen heb ik een enorme verzameling kersthuisjes, kerstboompjes en kerstversiersels verzameld om ons hele huis om te toveren tot een mini-Efteling in wintertooi. Zodra ik bezig ben dan verdwaal ik in het opbouwen van dat hele landschap, waardoor ik alles en iedereen om me heen kan vergeten. Dus ook mezelf! Ik kan rustig vergeten te eten en te drinken en merk ook op dat ik in zo’n klus echt met rust gelaten moet worden. Doe je dat niet, dan kan ik nogal geïrriteerd uit de hoek komen.

Ik wil dan streven naar dat perfecte plaatje wat ik al in mijn hoofd heb zitten. Mocht er iets stuk zijn dan ren ik meteen naar de winkel om een nieuwe te halen.”