Martine Delfos

Ookal weet ik niet alles, toch probeer ik het altijd zelf op te lossen. Vragen om hulp doe ik niet zo snel want dan kan ik teleurgesteld worden. Maar woensdag voelde ik voor het eerst in tijden ruimte om mezelf kwetsbaar op te stellen en te vragen….

Wij waren aanwezig bij een lezing van Martine Delfos met als thema “”autisme en angst”. Al snel werd ik gegrepen door haar verhaal. Het voelde voor mij alsof iedere beredenering van haar was afgestemd op mijn levensverhaal. Ergens in het verhaal werd ik zo geraakt dat de informatie even niet meer kon verwerken. Gretig als ik ben heb na de lezing mijn stoute schoenen aangetrokken en haar om een korte samenvatting gevraagd. Een voor mij bijzonder gesprek volgde waarin ik ineens een volgzame student werd die als een spons al haar ideeën opzoog. Een stand van mijzelf die ik nog niet eerder heb ervaren.

Na het gesprek ben ik toch wel enige tijd van slag geweest. Waarom liep ik vol tijdens de lezing en wat heeft Martine naderhand tegen mij gezegd zijn vragen die nog verder onderzocht moeten worden. Een bijzondere ervaring was het zeker!

Benieuwd naar een andere een kijk op autisme, dan zou ik je de theorie van Martine Delfos willen adviseren. Wat spreekt mij dan zo aan? Martine veegt de stoornis, beperking en defect direct van tafel en spreekt over een vertraagde en versnelde ontwikkeling. Hierdoor ontstaat veel meer ruimte voor “het wel kunnen leren”. Maar dan wel op het moment dat degene met autisme daar klaar voor is en niet wanneer de maatschappij het wenst. Daarnaast staat het luisteren naar de ander centraal. Niet alleen het naar degene met autisme maar bijvoorbeeld ook naar de moeder van. Zij ziet vaak al vroeg de eerste signalen die kunnen wijzen op autisme. Samen ontdekken wat autisme voor deze persoon inhoud en niet uitgaan van “het al weten”.